El CAVA

El Cava es defineix com un VEQPRD

És a dir, Vi Escumós de Qualitat Produït en una Regió Determinada, i és el nom declarat per la legislació de la Unió Europea pel vi escumós produït segons el mètode tradicional a la regió delimitada coneguda com “Regió del Cava”. 

Descripcio del Cava pel Consell Regulador:

El “Cava” s'obte amb la realització d'una segona fermentació alcohólica en ampolla del vi base, i respectant “el métode tradicional”, en la zona geográfica acollida pel consell regulador.

El vi ha de estar, per lo menys, nou messos en contacte amb les líes i a la mateixa ampolla en la que s'ha produit la segona fermentació.

Podrá ser: blanc o rosat.

Els caves es classifiquen segons el seu contingut en sucres, des del Brut Nature al Dolç.

La diversitat és àmplia, en funció dels sucres afegits:

  • BRUT NATURE: Inferior a 3 g/l. i sense adició de sucre.
  • Extra brut: Entre 0 y 6 g/l.
  • BRUT: Inferior a 12 g/l.
  • Extra seco: Entre 12 y 17 g/l.
  • Seco: Entre 17 y 32 g/l.
  • SEMI-SECO: Entre 32 y 50 g/l.
  • DULCE: Superior a 50 g/l.

Acabado cava

Característiques organoléptiques

  • Serà net, brillant i sense partícules en suspensió
  • Presentarà despreniment de gas carbònic continu en forma de rosari, de bombolla petita i permanència adequada, formant en ocasions una corona de bombolles en a superfície de la copa
  • En cap cas, el "Cava" presentarà alteracions impròpies o de formació de compostos desagradables, olfactiva o gustativament

Varietats de raims

Les varietats de vinya autoritzades per produir raïm destinat a l'elaboració de vi base i "Cava" són les següents:

  • Varietats de raïm blanc: Macabeu (Viura), Xarel.lo, Parellada, Malvasia (Subirat Parent) i Chardonnay.
  • Varietats de raïm negre: Garnatxa negra, Monastrell, Pinot Noir i Trepat. La varietat Trepat únicament podrà utilitzar-se per a l'elaboració de Cava rosat.

Distintiu de control

Les ampolles de la DOP "Cava" destinades al consum han d'anar proveïdes d'una contraetiqueta o un altre tipus de segell, en ambdós casos numerats, expedides pel Consell Regulador, que hauran de col·locar-se en el celler d'elaboració.

Cava criança mínima de 9 mesos

Cava Reserva criança mínima de 15 mesos

Cava Gran Reserva criança mínima de 30 mesos

Hi haurà diversos tipus de marxamos o contraetiquetes, en funció de la capacitat de les ampolles sobre les que s'hi adhereixin i les mencions relatives a la criança que constin en l'etiquetatge "Cava", "Cava reserva" o "Cava Gran Reserva".

Historia del cava

L'origen del Cava ve associat a l'esplendor de la viticultura catalana de mitjans del s.XIX. Els estudis de microbiologia de Louis Pasteur aplicats al vi van suposar el control de la segona fermentació en ampolla, i el descobriment del suro que no es perdessin de les bombolles produïdes en el vi. Va néixer així el mètode tradicional o champenoise.

En aquest s. XIX, diverses famílies de Sant Sadurní d'Anoia, inicien la investigació d'aquesta nova tècnica d'elaboració aplicada als cultius de la zona, fruit dels seus estudis i assajos, vinculats al prestigiós Institut Agrícola Català Sant Isidre. Neix així el Cava amb una identitat pròpia diferent de qualsevol altre vi escumós de qualitat.

En 1872, s'elaboren al municipi de Sant Sadurní d'Anoia les primeres ampolles de Cava seguint el mètode tradicional de segona fermentació en ampolla. S'inicia així la seva elaboració i la vila es converteix en la capital neuràlgica del Cava.

 

En els anys 20, el CAVA es consolida en el mercat espanyol aconseguint el seu gran creixement en els 60 i la seva consolidació internacional als 80. Avui és un dels sectors vitivinícoles més dinàmics i pròspers de la viticultura "essencialment catalana" amb una producció que ha superat els 220 milions d'ampolles l'any que arriben a consumidors de tot el món.

Amb una gran reputació internacional, el Cava té una tradició centenària i les seves característiques particulars asseguren que la seva qualitat es mantingui de forma consistent un any rere l'altre.

Zona de producció

La "Regió del Cava" està formada per un total de 159 municipis de les províncies de Barcelona (63), Tarragona (52), Lleida (12), Girona (5), la Rioja (18), Àlaba (3), Saragossa (2), Navarra (2), València (1) i Badajoz (1), que en el seu conjunt configuren la zona de producció delimitada del Cava i, per tant, són els únics amb plena capacitat legal per produir aquest tipus de vi escumós i comercialitzar-ho sota aquest nom.

El municipi de Sant Sadurní d'Anoia és el nucli i origen d'aquesta regió, el motor que impulsa i li dóna vida. El seu esperit no és tan sols un espai, un territori, sinó que significa la tradició, un estil d'elaborar, una fe cega en la qualitat del producte, un entusiasme singular en la projecció i en la difusió d'aquesta beguda tan especial.

Envasat i presentació

El "Cava" únicament podrà ser comercialitzat en ampolles de vidre de les següents capacitats:

  • Ampolla standard 75 cl.
  • Mitjes ampolles 37,5 cl.
  • Botellí 20 cl. / 18,75 cl.
  • Magnum 150 cl.
  • Doble Magnum 300 cl.

Elaboració

El nivell de qualitat que ha assolit el Cava, comença a la vinya. La recol·lecció del raïm, el seu condicionament i el transport fins a les bodegues d'elaboració, es realitza amb tota cura i amb la màxima celeritat perquè el temps transcorregut entre la recol·lecció i l'obtenció del most sigui el mínim possible.

En arribar el raïm al celler s'inicia el procés d'elaboració del vi base, amb l'extracció del most mitjançant un premsat suau, que permet obtenir mosts de gran qualitat.

Seguidament aquests mosts es clarifiquen, iniciant-se el procés de fermentació amb llevats seleccionats i rigorós control de temperatures a fi d'aprofitar al màxim les aromes pròpies de les diferents varietats, cadascuna de les quals es vinifica separadament.

Finalitzada la vinificació, els tècnics determinen la proporció de cada tipus i varietat que conformarà el "cupatge" que donarà origen als diferents caves. Els vins de diferents varietats, es complementen per donar com a resultat un vi amb personalitat pròpia que definirà les característiques de cada marca elaboradora.

La totalitat del procés d'elaboració del "Cava", des del tiratge fins al degollament inclusivament, haurà de transcórrer en la mateixa ampolla.

Tiratge:

S'anomena "tiratge" a l'operació d'ompliment de les ampolles amb el vi base i el licor de tiratge.

Per a la preparació del "licor de tiratge" únicament podran utilitzar-se, a més de llevats secs o en suspensió vínica, sacarosa i most de raïm concentrat, rectificat o no, most de raïm parcialment fermentat i vi base.

L'addició de licor de tiratge al vi base no haurà originar el començament de la fermentació alcohòlica en dipòsit obert.

La incorporació del licor de tiratge no pot augmentar el grau alcohòlic volumètric total del vi base en més d'1,5% vol.

Rima:

Efectuat el tiratge i tancades les ampolles, aquestes es col·loquen en els locals de criança, en posició horitzontal, anomenada "en rima", efectuant-se en aquesta fase la fermentació i presa d'escuma i posterior criança.

Remogut:

Conclosa la fase de "rima" l'ampolla és sotmesa a un procés de remogut fins a aconseguir que tot el sediment quedi perfectament aglomerat al coll de la mateixa, mantenint-se la ampolla en posició invertida, anomenada "ampolles en punta", fins al moment de procedir al seu degollament.

Degorxament:

El degollament consisteix en l'eliminació de les mares dipositades al coll de l'ampolla, havent de quedar el vi, després de l'operació, perfectament brillant, sense mostra de sediment algun. Immediatament es realitzarà el farciment de cada ampolla per restablir el volum inicial, mitjançant l'addició del mateix vi escumós i, si escau del licor d'expedició, sent tancada l'ampolla amb el tap definitiu, també anomenat "d'expedició".

El licor d'expedició únicament pot estar compost de: sacarosa, most de raïm, most de raïm parcialment fermentat, most de raïm concentrat, most de raïm concentrat rectificat, vi base, o una barreja d'aquests productes, amb addició si escau, de destil·lat de vi.

La incorporació del licor d'expedició no podrà augmentar el grau alcohòlic adquirit en més de 0,5% vol.