Informació

Events

Visita de proba

Read More..

agosto 4, 2018  To  agosto 5, 2018
En la bodega.
Su Cava Preferido

Upcoming events

No upcoming events.
See all events

Archives

Recent Posts

View All

ELS PRESIDENTS DE LES 11 DO CATALANES ANALITZEN EL SECTOR DEL VI A CATALUNYA I FAN BALANÇ DE LA CAMPANYA CONJUNTA

Bernat Andreu, president de la Denominació d’Origen Conca de Barberà, ha contextualitzat la situació que viu actualment el sector, on els cellers han arribat al moment més important de l’any pel món del vi en unes circumstàncies extraordinàries a conseqüència de la crisi sanitària provocada per la Covid-19. La caiguda de vendes, provocada pel tancament del Canal Horeca (que representa aproximadament el 60% del consum de vi al país) ha estat un dels molts perjudicis juntament amb l’aturada de les exportacions.

Davant aquesta situació, alguns cellers s’han vist forçats a acollir-se a les mesures extraordinàries aprovades pel Ministeri d’Agricultura, entre les quals destaquen la collita en verd o la destil·lació de crisi. A més, algunes DOs han creat bosses solidàries de personal i equip tècnic per tal de donar suport a aquells cellers que, per possibles quarantenes per positius o contactes amb positius en els mesos més importants de l’any, veiessin minvats els seus equips o fins i tot es veiessin forçats a tancar.

 

Balanç de l’inici de verema

Andreu ha fet balanç també de l’inici de verema en aquest any extremadament excepcional també per a la vinya. L’elevada pluviometria durant la tardor i primavera passades ha contribuït a una molt bona recuperació dels ceps, alguns dels quals encara arrossegaven seqüeles de la intensa sequera que va afectar la collita 2017. No obstant això, aquesta aigua abundant també ha tingut conseqüències negatives amb una important incidència de míldiu, especialment acusada en la viticultura ecològica.

Des de les denominacions d’origen, amb aproximadament un 50% de vinyes veremades, segons la zona, s’estima que la reducció global de la verema 2020 respecte a l’any passat podria situar-se entorn del 30-35%, i en algunes zones i varietats concretes la reducció podria superar el 50%. “Malgrat això -ha dit Andreu- la qualitat no s’està veient perjudicada i l’estat fitosanitari del raïm és més que correcta”. I és que els presidents han volgut aclarir que el míldiu és un fong que afecta la quantitat, i no la qualitat del raïm.

presidentes 11 do catalanes

Campanya conjunta Gaudeix del que és bo

A més d’analitzar el sector, la trobada ha servit també per tenir la primera foto de família de tots els presidents junts després de la posada en marxa aquest estiu de la primera campanya conjunta de les 11 denominacions d’origen, que té com a objectiu apropar al consumidor que viu a Catalunya al vi català amb DO -que garanteix tant l’origen com la qualitat-, així com modernitzar la seva imatge i desvestir-lo de complexitats.  

Pilar Just, presidenta de la Denominació d’Origen Montsant, ha explicat que la campanya busca ser la resposta unitària del sector a la situació anòmala que es viu a Catalunya, on els vins més consumits no són els vins de proximitat. Però, per sobre de tot, Just ha assegurat que la campanya és la primera pedra de la consciència col·lectiva de que el sector, unit, pot comunicar més i millor.

Just ha volgut posar en valor també l’evolució que ha fet el vi català durant els darrers anys: “En vint anys, el món del vi català ha fet un salt de quaranta anys, modernitzant-se i, al mateix temps, arrelant-se cada vegada més al territori”.

 

Pròximes accions de cara a la tardor

Els presidents de les DO i el director de l’INCAVI han aprofitat l’ocasió també per avançar algunes de les activitats que tindran lloc al llarg dels pròxims mesos de tardor/hivern.

La primera d’aquestes accions serà el llançament d’un espot publicitari que s’emmarca en la segona fase de la campanya conjunta de les DO. Aquest espot veurà la llum a finals d’aquest mes de setembre.

De cara al novembre, del 9 al 15, arriba un altre plat fort pel vi català: la primera edició de la Setmana del Vi Català. Set dies plens d’activitats arreu de tota Catalunya per promocionar el vi català a diferents indrets del territori. Organitzada per l’INCAVI amb el suport de les Denominacions d’Origen, la Setmana del Vi Català neix “amb voluntat de continuïtat i d’esdevenir la gran festa anual dels vins catalans”, ha dit Salvador Puig, director general de l’INCAVI.

La Setmana del Vi Català agruparà tot un conjunt d’activitats presencials i virtuals amb un objectiu comú: mostrar la diversitat i riquesa del sector del vi a Catalunya. Una programació oberta i participativa que es dibuixarà amb les propostes dels propis actors del sector juntament amb les organitzades pròpiament des d’INCAVI.